• Ziua Armatei României

    „Astăzi, pe 25 octombrie, Ziua Armatei României, simţim o mare mândrie. Suntem urmaşii unei armate care a ştiut de fiecare dată să apere independența, suveranitatea, integritatea teritorială a statului. Avem un trecut glorios şi suntem datori să-l ducem mai departe. Suntem mândri de înaintaşii noştri“, a spus col.

  • Ceremonia de dezvelire și de sfințire a Monumentului Eroilor din Țara Făgărașului

    În data de 29 mai 2016, a avut loc în parcul din fața Catedralei Ortodoxe ”Sfântul Ioan Botezătorul”, din Făgăraș, ceremonia de dezvelire și de sfințire a Monumentului Eroilor din Țara Făgărașului, căzuți la datorie în Primul Ră

  • 1 aprilie 2016 - 110 ani de istorie ai Centrului de Instruire pentru Infanterie și Vânători de Munte „Constantin Brâncoveanu”.

    Centrul de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte "Constantin Brâncoveanu", continuator al tradiţiilor de luptă a Şcolii de Tragere a Infanteriei, a sărbătorit, vineri, 1 aprilie, o sută zece ani de existență, adăugând îndelungatei şi bogatei sale experienţe încă un an de neîntreruptă continuitate.

You are here

Ceremonia de dezvelire și de sfințire a Monumentului Eroilor din Țara Făgărașului
Duminică, 29/05/2016

Autor: Maior Gligor Văidean

În data de 29 mai 2016, a avut loc în parcul din fața Catedralei Ortodoxe ”Sfântul Ioan Botezătorul”, din Făgăraș, ceremonia de dezvelire și de sfințire a Monumentului Eroilor din Țara Făgărașului, căzuți la datorie în Primul Război Mondial și în al Doilea Război Mondial, proiectat de arhitect Daniel Cincu, membru al Senatului Uniunii Arhitecților din România. 

 

Garda de onoare constituită cu prilejul acestui eveniment a  prezentat onorul militar domnului general maior doctor Mihai ȘOMORDOLEA, Consilier de Stat, Secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Ceremonia a continuat cu intonarea Imnului de Stat al României.

 

Domnul general maior doctor Mihai ȘOMORDOLEA împreună cu domnul Sorin Constantin Mănduc, primarul municipiului Făgăraș au oficiat dezvelirea monumentului  ridicat în cinstea Eroilor din Țara Făgărașului, căzuți la datorie în Primul Război Mondial și în al Doilea Război Mondial.

 

Înaltpreasfințitul Părinte doctor Laurențiu STREZA, Mitropolitul Ardealului, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți din municipiul Făgăraș, o slujbă religioasă de sfințire a Monumentului și de pomenire a Eroilor Țării Făgărașului căzuți în cele două războaie mondiale.

 

Ceremonia a continuat cu alocuțiuni ale oficialităților și ale invitaților, prilej cu care domnul general de brigadă(în retragere) Ion DĂNILĂ, vicepreședinte al  Asociației Naționale a Veteranilor de Război din România, a acordat diplome și plachete domnului Sorin Constantin MĂNDUC, primarul municipiului Făgăraș, Înaltpreasfințitului Părinte doctor Laurențiu STREZA, Mitropolitul Ardealului și domnului colonel(în rezervă) Titus OANĂ, reprezentantul Asociației Naționale a Veteranilor de Război din România, filiala Făgăraș.

 

Un moment emoționant a fost acela în care domnul profesor Gheorghe PRUNDUȘ, veteran de război, participant la cel de al Doilea Război Mondial, a dorit să spună făgărășenilor câteva cuvinte, după care a sărutat Monumentul Eroilor.

 


Festivitatea s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori în cinstea eroilor făgărășeni.
Au depus coroane de flori domnul general maior doctor Mihai ȘOMORDOLEA, Consilier de Stat, Secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru domnul Klaus Werner IOHANNIS, Președintele României, domnul Daniel-Cătălin ZAMFIR, deputat în Parlamentul României, domnul Sorin Constantin MĂNDUC, primar al municipiului Făgăraș, domnul general de brigadă(în retragere) Ion DĂNILĂ, vicepreședinte al Asociației Naționale a Veteranilor de Război din România, domnul colonel doctor Stelian PANTAZI, comandantul Centrului de Instruire pentru Infanterie și Vânători de Munte ”Constantin Brâncoveanu”, domnul comisar șef de poliție Ovidiu STROIA, șeful Poliției municipiului Făgăraș, reprezentanți ai Serviciului fiscal Făgăraș, reprezentanți ai Asociației  Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din România, filiala Făgăraș, reprezentanți ai Asociației foștilor deținuți politici din România, filiala Făgăraș și reprezentanți ai partidelor politice.


Ceremonia de dezvelire și de sfințire a Monumentului Eroilor din Țara Făgărașului
, căzuți la datorie în cele două războaie mondiale a fost consemnată în următoarele știri și articolele de presă:

- http://trinitastv.ro/stiri-video/monument-in-cinstea-eroilor-din-tara-fagarasului-71589

- http://basilica.ro/monumentul-eroilor-din-tara-fagarasului-a-fost-sfintit-video/

- https://www.uniuneaarhitectilor.ro/monumentul-eroilor-fagaras

- http://www.bunaziuafagaras.info/fagarasul-are-in-sfarsit-un-monument-al-eroilor/

- https://www.youtube.com/watch?v=bPXI3R0gtdA

- https://www.facebook.com/media/set/?set=a.582836775200210.1073741842.283666968450527&type=3&hc_location=ufi 

- http://www.impactfagaras.ro/stirile-nova-tv-fagaras-30-mai-2016/

 

 

 

Imagini de la eveniment pot fi văzute pe adresa http://ciivm.forter.ro/galerie-foto/377/dezvelirea-si-sfintirea-monumentului-eroilor-din-tara-fagarasului