• Ziua Armatei României

    „Astăzi, pe 25 octombrie, Ziua Armatei României, simţim o mare mândrie. Suntem urmaşii unei armate care a ştiut de fiecare dată să apere independența, suveranitatea, integritatea teritorială a statului. Avem un trecut glorios şi suntem datori să-l ducem mai departe. Suntem mândri de înaintaşii noştri“, a spus col.

  • Ceremonia de dezvelire și de sfințire a Monumentului Eroilor din Țara Făgărașului

    În data de 29 mai 2016, a avut loc în parcul din fața Catedralei Ortodoxe ”Sfântul Ioan Botezătorul”, din Făgăraș, ceremonia de dezvelire și de sfințire a Monumentului Eroilor din Țara Făgărașului, căzuți la datorie în Primul Ră

  • 1 aprilie 2016 - 110 ani de istorie ai Centrului de Instruire pentru Infanterie și Vânători de Munte „Constantin Brâncoveanu”.

    Centrul de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte "Constantin Brâncoveanu", continuator al tradiţiilor de luptă a Şcolii de Tragere a Infanteriei, a sărbătorit, vineri, 1 aprilie, o sută zece ani de existență, adăugând îndelungatei şi bogatei sale experienţe încă un an de neîntreruptă continuitate.

You are here

1 aprilie 2016 - 110 ani de istorie ai Centrului de Instruire pentru Infanterie și Vânători de Munte „Constantin Brâncoveanu”.
Duminică, 03/04/2016

Autor: Gligor Vaidean

Centrul de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte "Constantin Brâncoveanu", continuator al tradiţiilor de luptă a Şcolii de Tragere a Infanteriei, a sărbătorit, vineri, 1 aprilie, o sută zece ani de existență, adăugând îndelungatei şi bogatei sale experienţe încă un an de neîntreruptă continuitate.

(Articol publicat în Revista Forțelor Terestre, disponibil pe adresa http://rft.forter.ro/eveniment/9909/s%C4%83rb%C4%83toare-la-%E2%80%9Ekilometrul-zero-al-infanteriei%E2%80%9D)
Odată cu primirea invitaţilor a început şi primul episod pregătit cu acest prilej care s-a desfăşurat pe durata întregii zile sub numele de "Ziua Porţilor Deschise", ocazie cu care cei care au dat curs invitaţiei gazdelor au putut vizita baza de antrenament şi logistică a instituţiei precum şi Sala de tradiţii. Exponatele prezentate s-au constituit în motive de aduceri aminte a unor vremuri de mult apuse sau a unor fapte de vitejie ale înaintaşilor noştri. Tehnica nou intrată în dotare a fost un punct de atracţie atât pentru cadrele militare în rezervă dornice să vadă ultimele achiziţii în domeniu, cât şi pentru copiii care le-au preceput doar ca pe nişte jucării mai mari.

Momentul central al sărbătorii a fost totuţi ceremonialul militar-religios desfăşurat pe platoul instituţiei la care au participat generalul de brigadă Dorin Ioniţă, locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Forţelor Terestre, generali, ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldaţi şi gradaţi profesionişti, personal contractual civil din unitate, membri ai administraţiei publice locale, foşti comandanţi ai instituţiei, precum şi reprezentanţi ai bisericii.

"De-a lungul timpului, Centrul şi-a măsurat existenţa nu în ani, ci în zeci de generaţii de tineri, care, odată ieşiţi de pe băncile şcolii s-au dăruit patriei şi Armatei României – a ţinut să sublinieze în cuvântul său generalul de brigadă Dorin Ioniţă. ... Formându-i în sprijinul valorilor autentice ale binelui, frumosului, adevărului, dreptăţii şi dragostei de neam şi de ţară, instructorii militari şi ofiţerii şcolii au modelat cu o reală autoritate şi competenţă educaţională şi ştiinţifică nenumăraţi absolvenţi a căror reuşită confirmă şi consolidează valoarea acestei instituţii militare de învăţământ."

Ca semn de apreciere a profesionalismului manifestat de personalul militar şi civil al instituţiei, Centrului de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte  i-a fost acordată Emblema de Onoare a  Statului Major General. Aceasta au fost ataşată Drapelului de luptă al unităţii de către generalul de brigadă Dorin Ioniţă, locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Forţelor Terestre.

Activităţile legate de ceremonialul militar-religios s-au încheiat cu defilarea militarilor din Centrul de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte.

În final, cred că s-ar impune câteva precizări. Centrul de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte este instituţia militară de învăţământ subordonată Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă "Mihai Viteazul", care planifică, organizează, coordonează şi evaluează activităţile de pregătire profesională iniţială, formare continuă şi perfecţionare a personalului militar profesionalizat în activitate şi în rezervă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale în arma infanterie şi vânători de munte.


Iar ca o concluzie, tot ceea ce înseamnă infanterie în armata română se pregăteşte – într-o formă sau alta – la Centrul de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte de la Făgăraş. 

 

Cei 110 ani de existență ai Centrului de instruire au fost consemnați în următoarele știri și articolele de presă:

·       -  http://www.presamil.ro/om/2016/14/index.html

·       -  http://www.armataromaniei.ro/armata/172/15778772391022951770304533192897

·       -  http://www.bunaziuafagaras.info/110-de-ani-de-la-infiintarea-centrului-de-instruire-constantin-brancoveanu/ 

·       -  http://www.impactfagaras.ro/stirile-nova-tv-fagaras-1-aprilie-2016/

·       -  http://www.monitorfg.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=9575:srbtoare-la-centrul-militar-de-la-fgra&catid=43:tiri-locale&Itemid=29#JOSC_TOP.

 

Imagini de la eveniment pot fi văzute pe adresa http://ciivm.forter.ro/galerie-foto/182/ziua-ciivm-1-aprilie-1906-2016-110-ani-de-istorie-ai-centrului-de-instruire-pentru